måndag 3 juni 2013

Kommentar på Socialdemokraternas anledningar till att ej medverka vid skoldialogen

Föräldragruppen för skolutveckling har idag deltagit i en intervju av Sveriges radio Värmland där ämnet var gårdagens debatt och den stundande folkomröstningen. Förutom oss fanns Socialdemokraterna på plats genom gruppledaren Daniel Schützer.

Precis som vid min kommentar på Centerpartiets anledningar till att ej delta vid skoldialogen så vill jag börja med att tacka Socialdemokraterna för att ni ger oss ett svar på varför ni väljer att avstå en debatt med andra partier och allmänheten. Det är dock beklagligt att ni inte ger förklaringen direkt till oss som bjudit in er utan ger den i samband med en intervju dagen efter det att debatten skulle ha ägt rum. 

I intervjun fick vi tre anledningar till att varför Socialdemokraterna valde att inte delta på skoldebatten.
 • Främsta anledningen är att det redan varit en debatt i fullmäktige
  Ja, vid fullmäktigemötet 29/4 gick en tre timmar lång debatt av stapeln. En debatt mellan politiker. Vi som åhörare, allmänheten, hade inte rätt att ställa några frågor. Istället fick vi lyssna till hur bland annat frågan "Anser ni att det är rätt mot folket att ta beslut i skolfrågan innan folkomröstningen ägt rum?" upprepades gång efter annan. Vid varje tillfälle möttes frågan av tystnad. Inte en enda politiker på JA-sidan valde att svara. Varför? Kan ni förstå varför vi menar att en skoldebatt politiker-politiker-allmänheten är nödvändig?
 • Vi ställer inte upp på en debatt som våra motståndare arrangerar
  Den här anledningen måste jag erkänna att jag har väldigt svårt för att förstå. Varför ställer ni inte upp på en debatt som är arrangerad av era motståndare? Vem skulle anordna debatten för att ni skulle tacka ja till att delta? När det gäller skoldebatten som Föräldragruppen för skolutveckling bjöd in till, så kunde ni se att vi skulle återkomma med lokal och debattens upplägg.

  *************
  Hej
  Föräldragruppen för skolutveckling bjuder in till en debatt om framtida skolorganisation i Årjängs kommun. Vi vågar påstå att det är allas vår vilja att få så många som möjligt till vallokalerna den 9/6, oavsett åsikt!

  Vi önskar att en representant ur varje parti bokar in söndagen den 2/6 klockan 17:00 för att kunna delta i debatten där allmänheten får möjligheten att ställa sina frågor. OSA senast 26/5.

  Mer information om debattens upplägg, lokal mm kommer i nästa vecka, men boka in datumet redan nu.

  Hör gärna av er om ni har några frågor.
  *************

  Varför valde ni inte att höra av er och ställa frågan om ett samarrangemang?
 • Viktigaste anledningen är att vi har haft en hätsk debattnivå
  Att det är känslor inblandade i den här frågan kan jag hålla med om, men varför avböjer ni en debatt arrangerad av oss, Föräldragruppen för skolutveckling? Ni måste väl förstå att vi är lika måna som ni är om att hålla debatten på rätt nivå? 

Att vi har olika åsikter i frågan om framtida skolorganisation råder det inget tvivel om och det är ju lite det som är poängen med en debatt, men att ni väljer att inte ställa upp på en dialog där allmänheten kan ta del av båda sidors argument samt få möjligheten att ställa frågor direkt till er förstår jag inte alls. 

För att få en mer positiv avslutning av min annars ytterst besvikna inställning till ert agerande att systematiskt avböja dialog med oss och i skoldebatten även allmänheten, så vill jag tacka dig Daniel Schützer för pratstunden idag. Jag har sagt det till dig innan, men väljer att göra det igen. Det här borde vi göra oftare!

Cecilia Axelsson, Ordförande i Föräldragruppen för skolutveckling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar