onsdag 29 maj 2013

Valduellen i Årjängs kommun

Inför valet 2010 genomförde Sveriges radio Värmland ett antal valdueller i de värmländska kommunerna. När turen kom till Årjäng var det Centerpartiets ordförande Katarina Johannesson som ställdes mot Socialdemokraternas gruppledare Gunilla Svantorp.

Skolan och utbildningen är enligt Katarina Johannesson de viktigaste frågorna för Centerpartiet i valrörelsen 2010 och vi behöver ändamålsenliga lokaler i både Töcksfors och Årjäng. Enligt Gunilla Svantorp och Socialdemokraterna finns det två otroligt eftersatta och dåligt underhållna högstadieskolor i kommunen och att det är dags att satsa på ungdomarna.

Valduellen tar upp flertalet intressanta frågor, men vi har valt ut det som handlar om högstadiebygget. Halvvägs in i duellen ställs en fråga om högstadieskolan och vad som skall hända med den. Gunilla Svantorp och Katarina Johannesson svarar enligt nedan.

Gunilla Svantorp:
Ja, vi tycker verkligen det är på tiden att vi satsar på ungdomarna och därför vill vi bygga en ny högstadieskola. Vi har två otroligt dåligt eftersatt underhållna skolor och så kan vi inte ha det längre. Vi måste faktiskt visa att vi vill satsa på ungdomarna och då vill vi bygga en ny skola.

Katarina Johannesson:
Ja, vi har ju två tätorter i kommunen det vet vi också. Vi är en kommun som är väldigt stor till ytan. Det är långa transporter ifrån olika delar av kommunen om vi ska samlas på ett och samma ställe och tittar man då på Silbodalskolan i Årjäng så måste vi absolut ta tag i den det nämnde vi inledningsvis att det är prio ett att vi får ordning på den skolan och högstadiet inklusive. Sedan när vi tittar på Töcksfors tätort så har ju dom ett högstadium idag och det är ju Töcksfors tätort som expanderar och växer och ifrån vissa delar där är det väldigt långt om man ska transportera ungdomar ända till Årjängs tätort. Det som jag tror är viktigt för att öka samarbetet mellan högstadieskolorna det är att vi får en gemensam högstadieorganisation så att vi får en samverkan, ett samarbete till stånd så att vi får ett bra utbyte emellan. Men vi vill behålla båda högstadieskolorna och satsa på att även elever i Töcksfors ska få en bra skola likadant som i Silbodalskolan. 

Det som Katarina Johannesson trycker på i sitt uttalande är precis det som Föräldragruppen för skolutveckling, och många med oss, säger. Att vi till ytan har en väldigt stor kommun och att transporterna blir väldigt långa från ytterkanterna in till ett gemensamt högstadium i Årjäng. Frågan är bara, har vår kommun krympt? Kan det fortfarande hävdas att Centerpartiet inte brutit sina vallöften?

Här kan ni lyssna till hela intervjun från Kommunduellen - Årjäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar