söndag 28 april 2013

Vad är ett vallöfte för DIG?


Föräldragruppen för skolutveckling publicerar ett mail som skickats till Centerpartiets Katarina Johannesson och Moderaternas Esbjörn Andersson gällande de vallöften de gav väljarkåren 2010 samt den politiska tidplan som är satt i frågan om framtida skolorganisation i Årjängs kommun.

Hej Katarina och Esbjörn!

Jag har tittat tillbaka på vilka vallöften ni gav väljarkåren inför valet 2010. T.ex. ser jag denna mening av särskilt intresse nu när skoldebatten rasar som mest:"Våra bygdeskolor skall finnas kvar så länge elevunderlag finns."


Så för att se hur underlaget har förändrats sedan dess har jag analyserat födelsetalen från May Bjerklunds översikt över födda 1996-2012 ("Antal barn. Aktuell 121129", del av underlaget som Jörgen Stenbratt fick). Så här ser då elevantalsprognosen ut för de olika skolornas upptagningsområden för läsåren 2010/2011 och 2013/2014 baserat på födelsetalen (förskoleklass exkluderat):

Förändring 2010 → 2013

20102013
3%
Sillerud115118
-10%
Årjängs tätort495444
-22%
Karlanda4535
-28%
Holmedal3928
-15%
Blomskog +3429


Lennartsfors

26%
Fågelvik3544
-1%
Töcksfors268266
14%
Östervallskog2124
-6%
Summa1031970

Enligt underlaget borde det alltså idag vara totalt ungefär 53 elever i de två bygdeskolor ni föreslår att lägga ner, medan det torde varit ca 55 när vallöftet gavs. Med andra ord har antalet elever legat ungefär konstant, men ändå föreslås de nu läggas ner stick i stäv med vallöftet.
För det kan väl inte vara så att ni tycker att "så länge elevunderlag finns" inte anses uppfyllt när antalet elever är så konstant?


Ännu värre haltar dessutom logiken i det hela om man ser på prognosen längre framåt för dessa skolor till läsåret 2019/2020, för då har antalet elever där ökat till totalt 60. Nu har jag inte information om hur prognosen såg ut i 2010, men jag antar att den inte skiljer sig nämnvärt från hur den ser ut idag. Då fungerar väl heller inte argumenten som använts i debatten om att elevunderlaget nu blivit för litet, för ni borde väl redan 2010 sett hur underlaget skulle se ut för hela 4-årsperioden fram till nästa val?


Hur motiverar ni framskyndande av beslut i nedläggningsfrågan nu, INNAN folkomröstningen hunnit hållas? 


För en utomstående förefaller ordningsföljden närmast som ett ställningstagande från kommunens politiska ledning att MAN STRUNTAR I vad resultatet kommer att bli. Eller har ni tänkt vänta med att ta oåterkalleliga beslut som t.ex. att säga upp lokaler och personal tills efter folkomröstningen? Men i så fall kan man väl lika gärna vänta med att ta beslutet? Om ni inte tänker vänta, hur gör man då OM folkomröstningen med stor tydlighet och stort valdeltagande visar att FOLKET i vår kommun inte vill avveckla glesbygden genom att avveckla glesbygdens skolor? 


Så tillbaka till huvudfrågan, vad är ett vallöfte för DIG, och hur lätt är det att bryta ett?  


/Jonas Sanamon - bekymrad kommuninvånare

6 kommentarer:

  1. Och nu är ditt parti med och lägger ner skolor. Vad lovade Ditt parti för bara några veckor sedan??

    SvaraRadera
    Svar
    1. VARFÖR är du så tyst? Det är väl nu som vi behöver jobba stenhårt!? Inte tycker väl Du att vi ska fortsätta finna oss i att gå i Sossarnas ledband? Vi måste naturligtvis jobba enligt våra vallöften! Var bär det hän med oss annars!!?? Jag ska inte sticka under stolen med att jag skäms så därför vill jag vara anonym!

      Radera
  2. EFTER valet 2018 så kommer jag som skrev ovanstående inte att skämmas!!! Då kommer jag garanterat att rösta på det parti som har lagt grunden för den ekonomi vi har i kommunen idag! Inget, och då menar jag verkligen inget, annan parti än C har rätt att ta kredit av det! Bävar vad som kommer att hända med vår ekonomi under de månader som är kvar av den formidabla alliansens ekonomiska "krumelurer"!!

    SvaraRadera
  3. Hallå igen!
    Högst troligt är att C har återtagit makten i kommunen på måndag morgon 10/9. Är det kanske dags att börja gnälla då igen?

    SvaraRadera
  4. Ajöss...…...JO, jag menar det Ajöss!!! :)

    SvaraRadera